SZOLGÁLTATÁSOK / önkéntesség

Az önkéntességre alapozott kezdeményezések a közösségünk meghatározó jellemzője. A Szent Anna Ifjúsági Központ és mellette a többi helyi civil szervezet megjelenése is az érdekek es anyagi elvárások nélküli tenni akarásnak, a hasznosan és jó hangulatban eltöltött szabadidős programoknak és a közösségi szellem megerősödésének köszönhető. Mindezek mellett, a helyi kezdeményezéseket már évek óta nemzetközi EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) önkéntesek teszik színesebbé. 

Egyesületünk akkreditált EVS fogadó-, koordináló- és küldő szervezet. Külföldi önkéntesek fogadása mellett célunk az is, hogy romániai fiataloknak tudjunk lehetőséget teremteni arra, hogy biztonságos feltételek mellett, anyagi nehézséges nélkül tudjanak külföldre menni, ahol lehetőségük van tanulni, fejlődni, tapasztalatot szerezni, melyeket hazatérve itthon tudnak a közösség számára kamatoztatni. Erre az EVS tökéletes lehetőséget nyújt, a projekt alatt az étkezés, szállás, zsebpénz és az egészségbiztosítás is fedezve van, illetve az útiköltség sem kell, hogy gondot okozzon.

Ezért nem véletlen, hogy ebben a környezetben a HUB is nagy hangsúlyt fektet a saját vagy a más által kezdeményezett akciók és események támogatására. 

Ha téged is örömmel tölt el az öszinte segítségnyújtás és szeretnél valamit hagyni magad után a közösségbe, akkor mi segítünk neked beazonosíttani a neked megfelelő kezdeményezéseket amelyekbe bekapcsolódhatsz. 

Hogy néhány kézzelfoghatóbb példát is említsünk:
  • Besegíthetsz a HUB-ba tevékenykedő nemzetközi önkénteseknek a helyi és környékbeli gyerekeknek szervezett oktatási és fejlesztői foglalkozásokba: gyerekeknek szervezett angol klubba, hagyományos kézműves foglalkozásokba, recycling / upcycling tevékenységekbe, különféle tematikus workshopokba ahol olyan témákat dolgozunk fel mint pl. a szolidaritás, a szelektív hulladékgyűjtés, az érzékszerveink működése stb. Mindezeket nonformális oktatási keretek között.Szabadidejükben gyakran kerekednek fel, hogy túrázzanak, utazzanak a környéken, vagy akár az ország más részén. Biztosan örömmel veszik, ha csatlakozol hozzájuk ;)
  • Bekapcsolódhatsz a különböző természetmegőrzési és természetvédelmi kezdeményezésekbe: az Alcsíki Natura 2000 terület, a Mohos tőzegláp és Szent Anna-tó Natura 2000 terület gondnokságát ellátó szervezethez; vagy konkrétabb helyi programokba mint a természetes borvízforrások karbantartása, Olt-folyó medrének a takarítása; ökoturisztikai programok kidolgozásába (túra útvonalak, hegyi kerékpárutak, hagyományos népi fürdők és mofetták karbantartása).
  • Az itt szervezett sport- és kulturális események alappillérei az önkéntesek. Annak függvényében, hogy mikor jársz nálunk jól jön majd a segítséged: a januárba szervezett Kutyafogathajtó versenyen, a júniusba szervezett Tusnád Félmaratonon, a júliusba szervezett XSALT Triatlon versenyen, a késő ősszel szervezett Célraszálló siklóernyős versenyen vagy a Gyöngyvirág egyesület által szervezett kulturális programokon.
  • És ha már itt vagy, a Tusnád HUB-nak otthont adó tér folyamatosan újul és megújul. Ennek a folyamatnak is részese lehetsz (bútorfestés, meszelés, babzsák készítés, vagy amit te javasolsz :)


Egy szó mint száz: önkénteskedni jó! 

Ha szeretnéd tudni, hogy az általad választott időszakba milyen kezdeményezésekbe tudsz segíteni: Írj! Hívj! Gyere!

kövess minket