HUB / az ötlet

2016. júliusában határoztuk el, hogy elindítjuk a Tusnad HUB – Közösségi Központ kezdeményezésünket azzal a céllal, hogy a már 2011. óta sikeresen működő Szent Anna Ifjúsági Központ programjait és szolgáltatásait színesebbé tegyük és hozzájáruljunk annak gazdasági fenntarthatóságához.

Szerencsés helyzetben vagyunk itt, Tusnádfürdőn, mert a festői táj, jó levegő és kis közösség mellett az elmúlt években erős közösségi munka, hatékony civil szerveződés és jó hangulatú, sikeres események teszik vonzóvá a helyet. Olt-folyó medrének a takarítása, kalandpedagógiás programok, tanösvények kialakítása, zöldövezet és játszóterek gondozása, nemzetközi célra szálló siklóernyős verseny, nemzetközi félmaraton, triatlon, kutyafogathajtó verseny, néptánc, hagyományőrzés – mind közösségi munkára és önkéntességre alapozott helyi kezdeményezések. 


Az események szervezésére és a környezetvédelemre összpontosító szervezetek mellett, 2011-ben sikerült létrehozni egy olyan közösségi teret (Szent Anna Ifjúsági Központot), amelyben helyi és környékbeli gyerekeknek és fiataloknak biztosítunk hasznos és szórakoztató programokat. Tesszük mindezt az Európai Önkéntes Szolgálat támogatásával idevonzott nemzetközi önkénteseink segítségével. 

Így lassan-lassan, természetesen, organikusan és tapasztalatok által folyamatosan megerősödött bennünk az önkéntességbe, a civil kezdeményezésekbe, a természetmegőrzésbe, a kulturális sokszínűségbe és a közösségi kezdeményezések erejébe vetett hitünk.

Mindez szép és jó, de hogy lett ebből Tusnad HUB?

Az előbb említett értékek mellett a Tusnad HUB – Közösségi Központ ötletét több más, gyakorlatiasabb tényező is befolyásolta:

  1. Szeretjük ezt a helyet és meggyőződésünk, hogy távol a nagyvárosok zajától ebben az mesés környezetben ideálisan össze lehet hangolni a munkát és a természet gyógyító erejére alapozott szabadidős programokat. 
  2. Ebben a vadregényes környezetben több egyedi és érdekes kezdeményezés látott napvilágot, de azt tapasztaltuk, hogy nem elég ismertek és ezen változtatni kell szerettünk volna.
  3. Az évek során azt figyeltük meg, hogy az eredetileg ifjúsági központnak elképzelt tér átalakul egy "közösségibb központtá" és egyre több helyi kezdeményezést tudott támogatni, vagy tudott helyet adni. Azt is tapasztaltuk, hogy a rendszeres programok ellenére a hely nincs megfelelően kihasználva. 
  4. A Tusnad HUB kezdeményezés elindításához szükséges keretet a Heineken a Közösségekért program keretében benyújtott és a támogató által kiválasztott pályázat biztosította. A pályázatunkról itt található részletesebb leírás. 

A rövid történeti áttekintés után térjünk a lényegre: Mi ez a Tusnad HUB?

A Tusnad HUB egy közösségi iroda, egy rendezvény helyszín és egy – a helyi civil szervezetek, ökoturisztikai vállalkozók és nonformális oktatási szakemberek által használt – közös tér sikeres ötvözete.

Kíváncsian várunk minden olyan személyt vagy csapatot, oktatási vagy társadalmi újítót, szabadúszót, önkéntest és mindenkit aki egy természetközeli és természeti értékekkel körülvett környezetben szeretne dolgozni, újítani és a kreativitását kamatoztatni.Tusnad HUB az ideális hely minden független, nyitott és együttműködő személy számára, aki egy ideig ki akarna törni a zsúfolt nagyvárosi életből és egy mesés, természetes környezetben szeretne dolgozni. Olyanoknak ajánljuk akik meg akarják törni a nagyvárosi pörgést, akik az elszigetelést együttműködésre akarják cserélni, akik hisznek a helyi kezdeményezésekre alapozott közösségi fejlődésben és akik egy békés és inspiráló helyen szeretnének új ötleteket kidolgozni és megvalósítani.

Mindezek mellett a Tusnad HUB egy társadalmi vállalkozás is, mert a bevételek által tudjuk biztosítani a helyi és környékbeli hátrányos helyzetben lévő gyerekeknek és fiataloknak a fejlesztő programokat.

Nálunk egy békés és természetes környezetben dolgozhatsz, fejlődhetsz és ugyanakkor hozzájárulsz a helyi és környékbeli gyerekek és fiatalok fejlődéséhez is.

A HUB értékei:

  • Felelős fogyasztás: amennyire tudjuk, kerüljük az egyszeri használatú termékeket; nyomtatáskor a lapok mindkét oldalára nyomtatunk; megpróbáljuk megjavítani ez elromlott eszközeinket; használt termékeket vásárolunk vagy mások által adományozott termékeket használunk; amit lehet, azt újrahasznosítjuk; teánkat az általunk gyüjtött gyógynövényekből készítjük; a vizet nem palackozva vásároljuk, hanem a helyi forrásokból hozzuk és igyekszünk az egyszer használatospoharak vagy evőeszközök használatát is mellőzni; a HUB-ba szervezett eseményekhez az ellátmányt a helyi vállalkozóktól vásároljuk és amennyire lehet fairtrade termékeket részesítünk előnyben; az erőforrásokat tudatosan és felelősséggel használjuk stb.
  • Együtt ebédelünk a HUB-ban.
  • Aktív szabadidős tevékenységeket szervezünk a csapaton belül, amikbe másokat is igyekszünk bevonni.
  • Tiszteljük a sokszínűséget és több nyelven kommunikálunk: román, magyar, angol, német, szlovák stb.
  • Kreatív megoldásokat keresünk és alkalmazunk a közös tér kialakításában.
  • Helyi, önkéntességre alapozott programok megvalósítását támogatjuk ezáltal is hozzájárulva a közösség fejlődéséhez. 

Ismerd meg a tagjainkat, szolgáltatásainkat és programjainkat

kövess minket